You are currently viewing Efecte nedorite ale măsurilor fiscale pentru piața produselor organice din România

La data de 13 iulie Asociația Inter-Bio atrăgea atenția, bazată pe reacția membrilor, urmare a unor articole apărute în presă, asupra unor intenții de a pune alături produsele bio (ecologice sau organice) cu produsele de tutun, băuturi alcoolice, jocuri de noroc și alte produse considerate de lux. În prezent, putem constata că intențiile unor măsuri fiscale cu efecte nedorite pentru piața produselor organice devin aproape o certitudine.

Este evident că se încearcă să se rezolve problemele deficitului bugetar cu noi masuri fiscale in detrimentul operatorilor din domeniul  produselor ecologice (bio/organice), dar acest lucru, pe lângă faptul că nu va avea un impact major asupra reducerii deficitului, va afecta una dintre cel mai firave piețe de produse ecologice din UE, respectiv piața românească. Nu credem că acest gen de abordare ne va duce spre atingerea țintelor europene în materie de agricultură ecologică. Valoarea produselor certificate ecologic este dată de sănătatea lor pentru om și pentru planetă. Așa cum stimulam sau ar trebui să stimulăm accesul la cunoaștere sau sănătate, ar trebui să stimulăm accesul la produse sănătoase.

„O astfel de atitudine, denotă o lipsă de interes față de acest sector. Creșterea pragului de TVA de la 5 la 9 % este bazat pe lipsa de viziune pe termen mediu și lung și intră în contradicție cu obiectivele noastre de a dezvolta piața produselor organice. Am discutat cu mulți producători și procesatori în ultimele zile. Spre exemplu, în condițiile în care cel mai mare producător de suc de cătină bio pur din România se chinuie să țină același preț de 5 ani, acum, prin coborârea pragului de impozitare la microîntreprinderi la 300000 RON și majorarea TVA la 9 %, acesta este forțat să transfere toate aceste costuri în prețul către clientul final, care, asaltat de valul de scumpiri și incertitudini își va reorienta coșul de consum pe principiul mai puțin sănătos, dar mai ieftin. Și nu e singura reacție. Alți producători ne atrag atenția că anularea facilităților fiscale (CAS sau CASS) va conduce la scăderi salariale cu 15% net punând presiuni suplimentare asupra angajatorilor din domeniu, privind costurile salariale. Putem concluziona că este un cumul de efecte nedorite care vor conduce la creșterea prețurilor acestor produse alimentare în condițiile în care tocmai acest lucru se dorește să se evite. Acest cumul de efecte nedorite va scădea entuziasmul celor care vor să intre in conversie în ecologic cu suprafețe de teren ceea ce va declanșa deci o reacție în lanț. Mai puțini producători și procesatori pe piață iar cei care rămân vor avea de înfruntat provocări mari.

Ne întrebăm cui folosește în condițiile unui consum atât de mic de produse bio. Se tot spune că producătorii bio sunt încurajați să vândă în România, să contribuie la sănătatea cetățenilor, dar când e vorba de reducerea deficitului tăiem acolo unde ar trebui să stimulăm? Această posibilă intervenție a statului coincide cu prezentarea către operatorii din domeniu și către Comisia Europeană a unui plan de acțiuni în domeniul produselor ecologice extrem de modest cu o țintă de numai 5,70% până în 2030 cu mult sub ținta europeană. Ne întrebăm dacă guvernanții cunosc beneficiile pentru sănătate a unui sistem de consum fără pesticide, cu regulamente internaționale foarte stricte. Din semnalele noastre din piață din ultimii ani, consumatorii își doresc produse cât mai curate și sănătoase, dar, în contextul acestui pachet de intervenție, cine  își va permite astfel de produse? Până la urmă, sănătatea este un lux sacrificat pentru ținte de deficit bugetar? Piața firavă a agriculturii ecologice din România va primi din nou o lovitură”, a declarat Costin Lianu, președintele Asociației Inter-Bio.

Deși asociația Inter-Bio nici măcar nu a fost consultată pe această temă, suntem angrenați într-o cercetare complexă în mai multe proiecte europene privind elaborarea unor scenarii legate de atingerea țintei europene de agricultură ecologică cum ar fi „OrganicTargets4EU” (https://www.organictargets.eu/) sau de ținte în agroecologie, „Agroecology-TRANSECT” (https://www.agroecology-transect.net/) și suntem preocupați că astfel de măsuri pot scoate pe micii producători din piață, așa cum ne-au sesizat. Ne bazăm afirmațiile pe reacția comunităților regionale de producători și procesatori din toata țara.

Costin Lianu

Președinte Asociația Inter-Bio