You are currently viewing CONSILIUL CONSULTATIV ROMÂN PENTRU STRATEGIA UE PENTRU REGIUNEA DUNĂRII (SUERD): EUROVELO 6 POATE DEVENI UN PROIECT IMPORTANT ÎN CADRUL SUERD

Membrii societății civile prezenți în data de 2 iulie 2020 la USH PRO BUSINESS, Secretariatul executiv al Consiliului Consultativ SUERD au susţinut ca traseul ciclistic EURO VELO 6 de-a lungul fluviului să fie revigorat în contextul în care întârzierea lui poate atrage riscul renunțării la acest coridor și retrasarea coridoarelor în alte zone. Din acest motiv, cei prezenți au oferit sprijinul pentru ca acest proiect să fie promovat de autoritățile române în cadrul mecanismelor specifice SUERD.

Propunerea a avut loc în cadrul evenimentului cu titlul „EuroVelo: România și Bulgaria doresc să recupereze decalajul faţă de celelalte state dunărene privind coridorul verde pe Dunăre”, în format mixt (video-conferință și prezență fizică la sediul USH Pro Business).

Evenimentul s-a bucurat de prezența reprezentanților ministerelor de resort, societatea civilă, autorități publice locale, ONG uri, reprezentanți ai mediului universitar, asociații, studenți și elevi.

„Există o impresie falsă că vorbim doar de un traseu pentru bicicliști și puțini înțeleg profunzimea acestui proiect uitat care vizează dezvoltarea turistică, culturală, crearea de noi locuri de muncă, sănătatea populației, educarea tineretului, viața sănătoasă prin consum sănătos și mișcare. Este un veritabil coridor verde, iar ca reacție la pandemie este exact ce se așteaptă ca răspuns strategic de la statele membre UE, dacă vrem să progresăm cu o altfel de societate. Vom iniția un forum pe această temă „Danube Forum” pentru a obține o cât mai mare susținere.” a declarat Costin Lianu, coordonatorul Secretariatului Consiliului Consultativ.

La discuții au participat: Valentin Panait, Biroul Strategia UE pentru Regiunea Dunării în România, Ministerul Afacerilor Externe al României; Octavian Arsene, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Turism; Cristina Oncică, Ministerul Fondurilor Europene, Daniela Traian, Director adjunct al Direcţiei Dezvoltare şi Comunicare, din cadrul ADR Sud Muntenia; Costin Lianu, Coordonator al consorțiului de clustere Wallachia Hub și al Secretariatului Consiliului Consultativ SUERD; Nicolov Lubomir, Secretar general, Uniunea Democrată Bulgară din România; Radu Mititean, Președinte, Federația Bicicliștilor din România; Valentin Mitrică, Președinte, Societatea Cooperativă „Popasuri Dunărene”; Bernhard Rolf Kahlert, Vicepreședinte AOPTED – Asociația Organizația pentru Turismul Ecologic Dunărea; Petre Răcănel, Președinte, Federația Societatea Civilă Românească, Andrei Blumer, Asociaţia de Cicloturism din România, Alina Nicolescu, INCDT.

Reprezentantul BSUERD a subliniat importanța promovării în cadrul mecanismelor specifice SUERD a proiectului Euro Velo 6 în contextul deținerii de către Germania a președinției în exercițiu a Consliului UE, în cea de a doua jumătate a lui 2020.

Subiectele au vizat stadiul actual al demersurilor întreprinse de România și Bulgaria pe traseul care completează ruta Euro Velo 6 și perspectivele proiectelor și acțiunilor bilaterale de accelerare a coridorului verde al bicicletelor pe Dunăre, în mare parte nefinalizat pe teritoriul celor două state.

Accentul a fost pus pe dinamizarea dialogului la nivelul tuturor actorilor publici și privați, precum și pe stimularea cooperării pentru continuarea demersurilor inițiate.

Au fost punctate, în context, necesitatea fructificării bogăției resurselor naturale, atractivității peisajelor pitorești, monumentelor, patrimoniului natural și cultural al celor două state de pe ruta EV6, și mai ales interesul pentru dezvoltarea sustenabilă a regiunilor și a localităților riverane Dunării, după modelul statelor din amonte, care au materializat ruta pe teritoriile lor.

De asemenea, au fost făcute o serie de propuneri de susținere și promovare a destinațiilor turistice de pe traseul EV6, printr-un management performant, dezvoltarea teritoriilor reziliente, pentru o viață armonioasă, sănătoasă și pentru un transport intermodal, mai puțin invaziv, precum și implicarea tinerilor în activități concrete de dezvoltare a comunităților locale, ca soluție de stopare a depopulării zonelor rurale.

Reprezentantul comunităţii bulgare din RO a reliefat, la rândul lui, interesul pentru intensificarea dialogului și a cooperării practice în dezvoltarea acestui proiect important de ciclism turistic, propus pentru susținerea lui în cadrul întâlnirilor de nivel ce vor urma. A subliniat necesitatea dezvoltării infrastructurii de poduri, punți, pentru facilitarea circulației populației riverane și a intensificării schimburilor comerciale transnaționale.

La finalul dezbaterii au fost făcute o serie de propuneri menite a intensifica eforturile în vederea avansării proiectul Euro Velo 6. Acestea au vizat activități și acțiuni cu caracter tehnic, de clarificare a unor aspecte legislative privind semnalizarea traseelor cicloturistice și transmiterea spre analiză și promovare a proiectului în cadrul mecanismelor specifice SUERD, Biroul coordonatorului naţional SUERD din cadrul MAE, inclusiv grupului interministerial SUERD.

De asemenea, reprezentantul BSUERD din cadrul MAE a recomandat inițiatorilor români ai proiectului, intensificarea dialogului cu reprezentanții MDRAP în cadrul PA3, în vederea prezentării proiectului la următoarea reuniune a comitetului director PA, unde vor putea fi receptate reacții la proiect din toate cele 14 state SUERD.

USH Pro Business

www.ushprobusiness.ro