You are currently viewing In memoriam Charles Upson Clark

In memoriam Charles Upson Clark

              “Agresiunea comunistă din 1940, stabilind Rusia la Gurile Dunării și la un pas de Dardanele, a afectat nu doar România, ci și întregul continent al Europei, dând peste cap echilibrul dintr-o regiune, prin tradiție, fierbinte. Este tragic a reflecta că o politică autentică a reconcilierii din partea Kremlinului, care, prin crearea unei zone de graniță loială, de la Marea Alba și cea Baltică până la Marea Neagră, ar fi putut, probabil, împiedica acest război, a fost sacrificată de dragul ambițiilor imperialiste, care, de atunci, au aruncat omenirea în cea mai sângeroasa luptă – Charles Upson Clark – Octombrie 1941

              Charles Upson Clark a fost unul din marii prieteni ai românilor, a cărui amintire se cuvine păstrată și cinstită. Academia Română l-a ales membru de onoare în 1923. Astăzi, el este aproape uitat. Scrierile sale consacrate României (Greater Roumania, United Roumania și Bessarabia, Russia and Roumania on the Black Sea), traducerile din literatura română (inclusiv din Mihai Eminescu) merită să facă obiectul unor cercetări aprofundate, destinate să dea dimensiunile adevărate ale unei opere, vrednice de respect din partea specialiștilor, și de iubire din partea tuturor românilor.

              Noi românii trebuie în mod special să îi fim recunoscători marelui istoric american deoarece a fost un fin observator al realităților  și mai ales provocărilor României Întregite de la 1918.  Prin documentările realizate a avut o contribuție importantă la sprijinirea cauzei românești după sfârșitul Primului Război Mondial. 

 În anul 1919, a acceptat o invitație a Guvernului României și a venit pentru prima dată în România. A mai vizitat România de opt ori între 1921 și 1940. A susținut cursuri și conferințe la universitățile din Chișinău, Timișoara și Cluj. S-a documentat în ceea ce privește geografia, istoria, cultura și arta românească, învățând limba română.

              Manifestarea va avea loc în data de 23 iunie 2021, ora 16:00, la sediul USH Pro Business din str. Ion Ghica nr.13, etaj 2, sector 3, București, (intrare prin str. Doamnei nr.12-16).

Doritorii pot participa online  la acest eveniment, accesând link-ul de mai jos:

https://global.gotomeeting.com/join/286329237

Vizualizați invitația