You are currently viewing Consorțiul Wallachia Hub va contribui cu proiecte relevante de specializare inteligentă la scară națională si internațională pentru regiunea Sud-Munt

Consorțiul Wallachia Hub va contribui cu proiecte relevante de specializare inteligentă la scară națională si internațională pentru regiunea Sud-Munt

Aceasta a fost concluzia principală a workshop-ului digital „Transformarea digitală în contextul crizei actuale. Obiective strategice ale consorțiului Wallachia Hub”, organizat la data de 10 aprilie (GoToMeeting space). La întâlnire au participat atât membrii consorțiului, cât și structuri asociative ale mediului de afaceri la nivel național. Printre participanți se numără: Clustero – Asociația Clusterelor din România, Smart eHub – Centrul de transformare digitală din București-Ilfov și Consorțiul clusterelor din București-Ilfov. Consorțiul Wallachia Hub are ca membri Danube Engineering Hub Ploiești (consulting engineering, aplicații GIS, planificare urbană, IT&C), Bio Concept Valea Prahovei Ploiești (agricultură ecologică), Danube Furniture Cluster (industria mobilei) – cluster multiregional, CERMAND Târgoviște – Centru pentru Energii Regenerabile la Marea Neagră și Dunăre (surse noi de energie), Centrul antreprenorial universitar USH Pro Business și ACEX – Asociația Centrelor de Afaceri de Export.

Proiectele pe care acest centru iși propune să le dezvolte vor viza, în special, domenii în care consorțiul are grupări de firme interesate, precum consulting – engineering bazat pe tehnologiile digitale, energii verzi, petrol și gaze, protecția mediului și agricultură ecologică, agricultură de precizie, mobilă, logistică și altele. De asemenea, acolo unde expertiza sau competențele sunt insuficiente pentru acoperirea unor nevoi regionale, consorțiul este deschis la colaborări cu structuri asociative din București-Ilfov. Cei prezenți la întâlnire au pledat pentru o cooperare extinsă și cât mai consistentă între actorii regionali ai regiunilor de dezvoltare București -Ilfov și Sud Muntenia, gradul de integrare a celor două regiuni fiind ridicat.

Având în vedere cele hotărâte de consorțiul Wallachia Hub, la Ploiești în data de 13 martie a.c, de a pune bazele primului centru de transformare digitală pentru regiunea Sud-Muntenia, cu denumirea “Wallachia eHub“, seminarul a generat un schimb de idei privind cooperarea cu centrul digital “Smart eHub” din zona București-Ilfov. Noul centru beneficiază de experiența avansată a “Smart eHub” , dar și de prezența în ambele structuri a unor membri catalizatori importanți, precum USH Pro Business și ACEX. Participanții s-au pronunțat pentru un concept flexibil de ecosisteme inovative regionale cu grad ridicat de internaționalizare, bazat pe comunități de practică.

„Comunitățile de practică între manageri, salariați, cercetători, studenți, mediul academic, experți, consultanți și autorități sunt mecanismele invizibile ale progresului regional iar echipa noastră este atașată acestui concept . Orice progres, în orice proiect uman, se bazează pe cooperare repetată și structurată de transformare a unor cunoștințe individuale în cunoștințe de grup. Putem scrie multe proiecte de specializare inteligentă pentru regiunea Sud-Muntenia, dar dacă în procesul de grup nu există inovația, nu se materializează. Agențiile de dezvoltare regională vor trebuie să-și asume un rol crescut în dezvoltarea acestor comunități pe arii tematice și prin ele să asigure implementarea unor proiecte și strategii adecvate. Dacă cei care scriu strategii nu au și pârghiile să le implementeze, de ce le mai scriu?” a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, director general USH Pro Business și președinte ACEX.

„Vom veni cât de repede cu proiecte de specializare regională și ne-ar bucura ca ADR Sud-Muntenia să fie alături de noi atât în ceea ce privește dezvoltarea de noi strategii, cât și pentru lansarea proiectelor. Susținem ideea că agențiile de dezvoltare regională trebuie să aibă rol de prim rang în procesul de implementare a strategiilor ca autoritate de management” a declarat Costin Trandafir, președintele consorțiului Wallachia Hub.

„Mediul academic este deschis colaborării cu mediul de afaceri și considerăm că rolul universităților în specializarea inteligentă la nivel regional este esențial. În acest sens, Facultatea de Științe Economice va iniția un dialog permanent cu mediul de afaceri și se va implica în procesul de transfer de cunoștințe, care ar trebui să fie o sursă de inspirație pentru proiectele viitoare” a declarat prof. univ. dr. Irina Gabriela Rădulescu, decan al Facultății de Științe Economice, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.

USH Pro Business

www.ushprobusiness.ro