You are currently viewing Start-up-urile românești susținute de USH Pro Business generează inovație în agricultura ecologică.

Start-up-urile românești susținute de USH Pro Business generează inovație în agricultura ecologică.

În data de 25 septembrie 2020, Asociația și Consorțiul de clustere INTER-BIO împreună cu USH Pro Business au organizat, la Tulcea, seminarul – dezbatere „Provocările din agricultura ecologică”, eveniment desfășurat în format hibrid (online și in-situ, la hotel Esplanada din Tulcea).

La eveniment au participat producători și procesatori, membrii de clustere și asociații din domeniul bio, reprezentanți ai mediul academic, reprezentanți ai autorităților publice din domeniul achizițiilor publice, experți în promovarea produselor alimentare la export, experți FIBL, start-up uri universitare din domeniul IT.

Scopul evenimentului a fost acela de a aduce în atenția operatorilor din domeniul agriculturii bio, avantajele practicării acestui tip de agricultură, puțin cunoscute fermierilor și mai ales consumatorilor, puțin mediatizate și modest sau deloc susținute de autorități.

Au fost prezentate provocările din domeniul achizițiilor publice verzi, pentru agricultura bio, pașii concreți pe care stakeholderii ar trebui să îi parcurgă în materie de proceduri, certificări, training în domeniul achizițiilor verzi, implicarea activă, alături de toate entitățile interesate din domeniu pentru atingerea obiectivului Uniunii Europene, de creștere la 25% a suprafețelor cultivate în sistem ecologic, până în anul 2030.

De asemenea, au fost prezentate soluții inovative pentru agricultură, bazate pe tehnologii digitale legate de prelucrare de date geo-spaţiale şi de inteligență artificială, precum și soluții din categoria noilor fertilizatori, destinate culturilor bio.

Un alt subiect important, de pe agenda evenimentului, a fost legat de promovarea de produse agroalimentare bio la export. Mesajul importatorului american pentru fermieri, a fost acela de a-și uni forțele pentru a pregăti oferte comune de produse bio procesate, din categorii precum: fructe și legume procesate, brânzeturi, panificație; de a cunoaște și îndeplini condițiile de intrare pe piața bio din SUA; de a participa la târguri și expoziții organizate în SUA.

“Ne-am bucurat să constatăm audiența internațională la eveniement, din Elveția și SUA, prezența reprezentanților tutoror clusterelor din consorțiu. Suntem mândri că USH Pro Business a prezentat soluții ale agriculturii de precizie și digitale, bine apreciate de managerii de clustere, fermierii și procesatorii prezenți” a declarat Costin Lianu, director general USH Pro Business, președintele Asociației INTER-BIO.

“Soluţia noastră îmbunătăţeşte activitatea cooperativelor agricole locale prin reducerea timpului alocat activităţii de planificare şi susţine alinierea agriculturii româneşti la standardele digitale globale.” a declarat Dragoş Manolea, reprezentant al start-up ului inovativ Agro-Future.

USH Pro Business

www.ushprobusiness.ro