You are currently viewing MOȘTENIREA REGIUNII MUNTENIA, UN PROIECT LANSAT DE WALLACHIA HUB

MOȘTENIREA REGIUNII MUNTENIA, UN PROIECT LANSAT DE WALLACHIA HUB

În data de 21 septembrie 2020, Consorțiul Wallachia Hub, Danube Engineering Hub și USH Pro Business au organizat, în format hibrid online și offline, prima întâlnire a stakeholderilor interesați de dezvoltarea și păstrarea patrimoniului cultural în Regiunea Sud Muntenia.

A fost lansată inițiativa WALLACHIAN HERITAGE, platformă de discuții cu caracter explorator, a consorțiului Wallachia Hub unde participanții la eveniment au analizat, pe baza exemplelor de bune practici europene, oportunitatea dezvoltării unui cluster ce vizează dezvoltarea și conservarea patrimoniului cultural al regiunii.

Iuliana Adriana Vleju, expert în internaţionalizare clustere, în domeniul patrimoniului, a prezentat pârghiile legislative specifice Regiunii Veneto, Italia, care au facilitat crearea și dezvoltarea unui cluster în regiune. De asemenea, a făcut referire la rolul important al autorităților locale în sprijinirea și atragerea de fonduri europene, pentru dezvoltarea activității stakeholderilor activi în conservarea patrimoniului.

În paralel, Daniela Traian, Director adjunct, Direcţia Dezvoltare şi Comunicare, din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, a precizat faptul că în România, ADR urile vizează printre obiectivele principale și protejarea patrimoniului. Totuși, spre deosebire de Regiunea Veneto, la noi, în regiuni, este încă prematur să luăm în calcul adoptarea unor legi similare.

La finalul dezbaterii, participanţii au fost de acord că procesul de implicare a Consorțiului Wallachia Hub în domeniul patrimoniului, trebuie să se realizeze în contextul legilor româneşti existente. Primele demersuri, ce vor fi făcute în acest sens, vor viza acțiuni de identificare și de coagulare a IMM-urilor în jurul ideii de cluster regional, de atragere și implicare a instituțiilor care au legătură cu conservarea patrimoniului cultural și care să sprijine această iniţiativă, iar comisiile de patrimoniu, firmele din domeniul construcții, arhitectură, operatori culturali, organizatori de evenimente să genereze masa critică a clusterului. 

„Am lansat o inițiativă cu grad mare de complexitate, întrucât, față de studiul de caz prezentat, al regiunii Veneto, în România nu există legislație regională de sprijin. Apreciem implicarea ADR Sud Muntenia în participare, precum și a ADR București Ilfov, neputând separa de capitală identitatea regiunii Muntenia. În această fază încercăm să coagulăm forțele într-un domeniu prin excelență interdisciplinar. Proiectul nostru își dorește să dea o nouă identitate competitivă unei regiuni cu o moștenire insuficient afirmată național și internațional” a declarat Costin Lianu, director general USH ProBusiness, coordonator al consorțiului Wallachia Hub.

USH Pro Business

www.ushprobusiness.ro