You are currently viewing Elvețienii ne apreciază eforturile pentru o Românie ecologică cu oameni sănătoși: Comuna Bârnova, un reper național de inițiative ecologice

Elvețienii ne apreciază eforturile pentru o Românie ecologică cu oameni sănătoși: Comuna Bârnova, un reper național de inițiative ecologice

Marți, 13 aprilie 2021, în cadrul unei deplasări ce a avut loc la Bârnova, județul Iași, la sediul clusterului ”BioNEst„ membru al consorțiului „Inter-Bio”, o delegație oficială elvețiană condusă de Excelența Sa, Domnul Ambasador Arthur Mattli a vizitat locuri și oameni dedicați unei Românii ecologice în care tradițiile și spiritualitatea locurilor se îmbină cu un mediu sănătos, în care sănătatea umană se susține prin aportul alimentației ecologice, al mișcării sau tratamentelor preventive.

În cadrul vizitei au fost prezentată hala de producție Taina Vie, urmată de vizita stupilor de albine, au fost plantați pomi fructiferi, mesteceni și tei ca simbol al prosperității și al marcării acestui eveniment peste ani și celebrând astfel Luna Plantării Arborilor. Vremea frumoasă a permis un tur onorific cu bicicletele asistate electric. Vizita a continuat cu Asociația „Prietenii Bârnovei” unde au fost degustate produse tradiționale: miere, uleiuri presate la rece, dulciuri realizate cu multă dedicație și alte bunătăți produse de partenerii de la Asociația ”Prietenii Bârnovei”. Părintele Stareț Paisie de la Mânăstirea Bârnova a prezentat ansamblul istoric și teiul străbun în vârstă de 674 de ani. Apoi a urmat prezentarea Spitalului de Recuperare Arcadia, aflat în construcție în Bârnova și vizită la Parohia Sf Ioan Botezătorul .

Domnul ambasador Arthur Mattli s-a arătat extrem de mulțumit de faptul ca producătorii de miere din regiune, dispunând și de sprijinul programului elvețiano-român, au reușit să dezvolte urmare îndrumării primite, un brand convingător și unic, cu puternice rădăcini și simboluri din regiune, ale ceramicii Cucuteni.

 „Brandul nostru, Taina Vie, cu simboluri ale ceramicii Cucuteni lasă o puternică impresie pe piețele internaționale dar și pe piața națională. Combinăm consumul de miere cu velo-turismul prin brandul partener Jooyridez, pentru a descoperi împreună marele secret al vieții sănătoase într-un mediu sănătos”, a declarat Oana Iliescu, producător de miere, deținătorul brandului Taină Vie și membru fondator al clusterului „BioNEst”.

În cadrul vizitei a fost apreciată preocuparea „Inter-Bio” de dezvoltare a mișcării ecologice și contribuția USH Pro Business în dezvoltarea unor clustere dedicate filierelor de produse ecologice.

„Suntem bucuroși de aprecierile pozitive pe care domnul ambasador personal și oficialii elvețieni ni le-au adresat. A fost din nou evidențiat impactul pozitiv al programului de cooperare elvețiano-român în susținerea producătorilor locali și faptul că aceștia, la nivel local, au devenit o forță de coagulare a unor inițiative de mare importanță pentru sustenabilitate, venite din zona practicării turismului și mișcării pe bicicletă, a tratamentului preventiv al sănătății. Ne interesează în special valorificare pe plan local a conexiunilor profunde dintre hrana sănătoasă, mișcarea, spiritualitatea, tratamentul preventiv, terapeutic. Suntem susținători activi ai unor astfel de inițiative la nivel național și internațional și nu întâmplător avem un acord de cooperare cu mișcarea națională „One Health”, care pune accent pe această abordare modernă, interdisciplinară în actul de sănătate” a declarat Costin Lianu, director general USH Pro Business, președinte „Inter-Bio”.

USH Pro Business

Evenimente, Comunicare și Internaționalizare