You are currently viewing CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ INNOPRO, PRIMUL EVENIMENT DIN ROMÂNIA DEDICAT CĂILOR DE TRANZIȚIE CĂTRE REZILIENȚĂ

CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ INNOPRO, PRIMUL EVENIMENT DIN ROMÂNIA DEDICAT CĂILOR DE TRANZIȚIE CĂTRE REZILIENȚĂ

În perioada 10-11 noiembrie 2022 a avut loc prima ediție a conferinței internaționale InnopRo – Innovation Pathways Romania, eveniment ce s-a desfășurat la Sinaia, atât în format fizic cât și în format digital. Aceasta s-a adresat tuturor entităților naționale și internaționale interesate de remodelarea căilor industriale din Europa prin prisma regională și de a identifica proiecte, oportunități de investiții și dezvoltare a afacerilor, fiind prezenți peste 60 de participanți pe parcursul a două zile.

La eveniment au participat companii, autorități publice, experți, instituții financiare, clustere, mediul de afaceri, interesați de dezvoltarea durabilă a afacerilor lor și de o mai bună înțelegere a noilor tendințe în contextul transformărilor accelerate legate de schimbările geopolitice, climatice și tehnologice. Principalii organizatori au fost membrii consorțiului Walachia Hub, ai centrului de transformare digitală inițiat de consorțiu, clusterele Danube Engineering Hub (DEH), Technology Enabled Construction (TEC), asociațiile Inter-Bio și Smart Alliance, precum și universitatea Spiru Haret, prin centrul său antreprenorial USH Pro Business și Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești prin Facultatea de Științe Economice.

Numeroase firme de tehnologie din cadrul clusterelor au prezentat soluții care au confirmat viziunea InnopRo de a promova comunități durabile de practici capabile să creeze și să remodeleze noi lanțuri valorice în România. S-a consolidat astfel o rețea informală de părți interesate, regionale și internaționale, susținută de clustere, universități, autorități publice, institute de cercetare, hub-uri digitale, centre de transfer de inovare, agenții de dezvoltare regională și alte entități interesate de promovare și competitivitate regională într-un context european și internațional. Regiunea Sud-Muntenia a fost evidențiată ca o piață vibrantă cu avantaje strategice geo-economice în macroregiunea Dunării și cu evidente avantaje de competitivitate.

Printre participanți, alături de firme și clustere, au fost prezenți mediul academic, autorități publice ce au reprezentat primării din țară, manageri de clustere și de consorții de dezvoltare a afacerilor, Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, asociații naționale precum Clustero – Asociația Clusterelor din România, APMR – Asociația Producătorilor de Mobilă din România.

O notă distinctă și onorantă a fost data de delegația autorităților și mediul de afaceri din Cehia, CzechTrade Romania, formată din firme, asociații, autorități de promovare a comerțului din cadrul Ambasadei Republicii Cehe la București și Ministerului Industriei și Comerțului din Cehia. Domnul Krystof Rygl, director Czech Trade Romania, a prezentat audienței potențialul tehnologic al firmelor cehe în domeniul soluțiilor „Smart City”. De asemenea, în paneluri, au fost prezenți reprezentanți ai unor firme de prestigiu din Germania și Suedia în domenii precum soluții și rețele smart, 3D, hidrogen, etc.

Pe lângă componenta de dezbatere privind căile de tranziție către reziliență, conferința a avut un pronunțat caracter de matchmaking, prin întâlniri individuale între companii. Conferința a fost axată pe mai multe domenii tematice precum energia, construcțiile, industriile prelucrătoare, agricultura și IT, punând un accent deosebit pe modul în care actorii globali și regionali interacționează în transformarea piețelor.

“Avem satisfacția de a putea organiza, doar prin resurse ale mediului privat și de afaceri, un astfel de eveniment internațional care a fost extrem de util membrilor noștri, firme din ce în ce mai preocupate de găsirea unor căi de tranziție. Tranziția și reziliența trebuie să se bazeze pe modele de afaceri gândite și acceptate de ele, iar clusterele noastre pot imprima acest conținut de proiecte de afaceri viabile. Vom susține și edițiile viitoare ale conferinței” a declarat domnul Costin Trandafir, președinte al consorțiului de clustere Walachia Hub, al clusterului Danube Engineering Hub și al firmei Heveco.

“Chiar dacă, în ediția din acest an, focalizarea a fost în special pe regiunea Muntenia, evenimentul a avut succes atât pe plan național cât și internațional, fapt pentru care intenționăm să-l organizăm și anul următor prin aportul clusterelor, consorțiilor de clustere și al centrelor de transformare digitală. Au fost prezente firme din toată țara și din străinătate întrucât temele rezilienței, tranziției verzi și digitale sunt extrem de importante pentru mediul de afaceri, pentru manageri, care simt acut nevoia de a găsi noi soluții care să facă față marilor amenințări legate de criza energetică și a materiilor prime” a declarat Costin Lianu, coordonator al centrului de inovare digitală Wallachia eHub și director general al USH Pro Business.

USH Pro Business

Evenimente, Comunicare și Internaționalizare

www.ushprobusiness.ro