You are currently viewing Evoluțiile tehnologice în domeniul dronelor vor presa asupra adaptării legislației în România

Evoluțiile tehnologice în domeniul dronelor vor presa asupra adaptării legislației în România

Aceasta a fost una dintre concluziile seminarului din 10 decembrie 2020 al grupului de inițiativă DUC-Dual Use Cluster, care s-a întâlnit în mediul online, pentru a dezbate subiectul “Dronele și tehnologiile duale”. La seminar au participat reprezentanți ai grupului de initiative “Dual Use Cluster” ai asociatiei ARIES,  FAE Drones, USH Pro Business, Universității Spiru Haret, Institutului Național de Cercetări în Domeniul Silviculturii , Universității Petrol-Gaze din Ploiești, ai clusterului “Danube Engineering Hub” precum Leichmann Weifert Invest SRL.sa.

În cadrul seminarului s-au abordat teme precum: rolul și perspectivele dronelor în context dual, cum converg tehnologiile în cadrul acestora, domenii non-militare de perspectivă pentru drone. De asemenea, s-au analizat posibilități legate de crearea unui centru de competențe și transfer tehnologic prin intermediul clusterului DUC, au fost prezentate diverse platforme și programe de finanțări eligibile pentru astfel de tehnologii, dar au fost supuse analizei și aspecte ce țin de securitatea infrastructurilor critice și modul în care acestea sunt impactate de evoluția tehnologiilor duale și nu numai.

În final, participanții au fost de acord ca următoarea reuniune să aibă loc în primele luni ale anului 2021, în cadrul căreia se va continua tematica “Drone, tehnologii duale, tehnologii disruptive, convergență tehnologică” prin analizarea în detaliu a posibilităților de finanțare, inclusiv posibile propuneri de proiecte de CDI în domeniu pentru a încerca formarea unor consorții naționale și internaționale.

“Legislația privind dronele nu este singurul domeniul în care România are rămâneri în urmă și nu a reușit să se alinieze la reglementările europene, ceea ce afectează inclusiv procesul de cercetare și inovare în acest domeniu. Aportul IMM-urilor și start-up-urilor inovative nu poate fi valorificat chiar dacă avem idei creative în domeniu pentru că ele nu pot fi testate decât cu proceduri greoaie de aprobare. Aplicațiile sunt în zona duală, civilă și militară. Dacă ne referim numai la zona civilă, platformele de drone contribuie deja la managementul pădurilor, a resurselor naturale, agricultura de precizie, managementul patrimoniului etc.” a declarat Costin Lianu, director general USH Pro Business.