You are currently viewing Consiliul de Export la 20 de ani rezistă probei timpului ca parteneriat public-privat

Consiliul de Export la 20 de ani rezistă probei timpului ca parteneriat public-privat

După 20 de ani de la legiferarea Consiliului de Export, reprezentanți guvernamentali, prezenți și foști, și membri ai comunității de afaceri, membri sau nemembri ai Consiliului de Export, au participat  pe 1 aprilie  a.c. la Palatul Victoria, la un eveniment aniversar dedicat marcării a 20 de ani de activitate  a Consiliului de Export al României. Au fost evocate momentele inițiale cât și unele semnificative în care consiliul și-a arătat eficacitatea, precum ciclurile strategiilor naționale de export care au purtat girul acestui parteneriat, contribuțiile semnificative pe care le-a avut pentru consolidarea și afirmarea unor sectoare tradiționale manufacturiere dar și a unora noi, precum tehnologia informației și comunicațiilor, procesarea agroalimentara pe scheme de calitate avansate precum produsele ecologice, dezvoltarea de branduri pentru IMM-uri exportatoare. Activitatea consiliului a mers mână în mână cu consolidarea IMM-urilor, fiind un factor determinant al evoluțiilor pozitive la export și atenuarea  deficitului comercial.

Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export (ACEX), prezentă la eveniment ca structură suport a dezvoltării exportului, în baza mandatului primit de la Centrul Internațional de Comerț de la Geneva, a transmis în cadrul reuniunii mesajul: „Consiliul de Export al României a rezistat probei timpului, fiind remarcabilă frecvența lunară a întâlnirilor și paleta de teme abordate, fiind, din acest motiv, un etalon la nivel internațional.”

„Am fost onorat să particip și să primesc placheta aniversară, ca fondator al consiliului și coordonator al Strategiei Naționale de Export timp de 10 ani, până în 2015. Am avut privilegiul să fiu în centrul acestei deveniri atât ca reprezentant guvernamental până în 2015 cât și ulterior, ca parte a sectorului academic și asociativ. Reîntâlnirea cu cei care au pus bazele și au continuat menținerea parteneriatului m-a convins că am contribuit la o tradiție care s-a datorat persistenței și viziunii unor membri ai consiliului, atât din partea publică cât și din partea privată, membri care au fost evocați și apreciați corespunzător. Fără o legiferare a consiliului, acum 20 de ani, nu ar fi rezistat probei timpului având în vedere complexitatea problematicilor de export. Ar trebui ca la acest moment aniversar să reflectăm mai mult la semnalele date de membrii consiliului în acest veritabil forum de export. A trecut proba timpului, urmează proba unei permanente adaptări la noile realități ale piețelor precum tranziția verde și digitală a piețelor, dinamica geopolitică ș.a. Fără un dispozitiv modern de susținere a exporturilor, o strategie națională care să țină seama de aceste noi provocări și să ofere unei instituții puternice și funcționale guvernamentale instrumente eficiente de susținere, parteneriatul dezvoltat prin Consiliul de Export acum 20 de ani, nu va ține pasul cu noua economie globală” a declarat Costin Lianu, Președinte ACEX și Prorector Universitatea Spiru Haret.

USH Pro Business

Evenimente, Comunicare și Internaționalizare

www.ushprobusiness.ro

Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export (ACEX)

https://acex.ro

office@acex.ro