Reprezentanți aiWallachia eHub, Smart eHub, ai clusterelor Danube Engineering Hub și Danube Furniture Cluster, precum și ai ecosistemul inovativ USH Pro Business s-au deplasat la Grenoble și Lyon, în perioada 12-14 aprilie 2022, pentru un schimb de experiență în domeniul tranziției verzi și digitale, cu accent pe soluții și tehnologii de decarbonizare, eficiență energetică și noi soluții tehnologice.
Vizita a permis cunoașterea uneia dintre cele mai dinamice regiuni europene, Auvergne-Rhône-Alpes, care este un ecosistem unic în Franța, unde IMM-urile sunt principalul angajator și aproape 50% dintre companiile franceze cu capitalizare medie sunt prezente aici. Este prima regiune industrială din Franța (peste 480.000 de locuri de muncă) cu mai mult de 30.000 de companii industriale, inclusiv multe start-up-uri, producători de echipamente și parteneri de top din industriile majore ale țării.
Regiunea este, de asemenea, considerată un pol de competitivitate înalt inovativ, atât la nivel național cât și european, datorită prezenței a 2 organizații CDI de talie internațională (CEA & INRIA) aflate în vârful unei rețele de 8 centre naționale de cercetare cu profil multidisciplinar în jurul cărora gravitează 22 de clustere în domeniile de excelență ale regiunii. Regiunea este foarte dinamică în dezvoltarea economiei digitale și a investit peste 650 de milioane de euro.
Vizita reprezentanților clusterelor și centrelor digitale din România a cuprins întâlniri la:
- Sediul clusterului Minalogic și a Institutului Internațional de Cercetare CEA unde s-au prezentat obiectivele proiectului SMARTENERGY, platforma inovativă CEA și posibilități de finanțare pentru proiecte inovative prin programul EIT InnoEnergy.
- Sediul companiilor Schneider Electric, Compagnie de Chauffage, Eolas’s Green Data Center.
- Târgul european Mix-E (Multi-energy and Multisolutions European Show) specializat în inovații energetice și tehnologice și în implementarea acestora pentru atingerea unui mix energetic neutru din punct de vedere al carbonului unde au avut loc dezbateri referitoare la:
- Inteligența artificială și rolul acesteia de-a lungul lanțului valoric energetic, de la producție până la consum
- Digital Twin: optimizarea în reţea, modelarea sistemelor energetice care permite vizualizarea fluxurilor şi managementul eficient al rețelei electrice
- Atacurile cibernetice și sisteme energetice: Cum poate securitatea cibernetică să participe la construcția infrastructurilor multi-energetice și algoritmice? Ce măsuri comune ar trebui adoptate în întreaga Uniune Europeană pentru a garanta securitatea rețelelor energetice interconectate?
Programul delegației a cuprins și vizita la Campus Région du Numérique, un campus al inovării și digitalizării care oferă sprijin hub-urilor competitive și clusterelor pentru susținerea IMM-urilor în procesul de transformare digitală. Campus Factory este dedicată inovației, testării și integrării noilor tehnologii în afaceri. Patru consorții industriale formate din companii, școli și laboratoare oferă o experiență unică, captivantă în centrul Industriei 4.0: platforme tehnologice, laboratoare de excelență operațională „digital lean”, managementul datelor, fabricarea aditivă, imprimare 3D, realitate virtuală, robotică etc.
Delegația din România a vizitat și un district din Lyon, Confluences, care este un model de mix urban și social, un laborator real al inovației urbane. Programul s-a încheiat cu vizita la TUBÀ, un incubator de afaceri construit pe modelul unui living lab dedicat dezvoltării de proiecte urbane bazate pe cultura digitală și pe potențialul de date.
„Programul ClusterXchange a permis clusterului Danube Engineering Hub din Ploiești și UPG să stabilească contacte utile și să pună bazele unei cooperări viitoare. Am fost impresionați de modul de lucru în rețea al acestor entități regionale, precum și de gradul înalt de specializare pe anumite domenii cum ar fi producerea și valorificarea hidrogenului pentru asigurarea independenței energetice”, a declarat prof. univ. dr. Irina Gabriela Rădulescu, decan al Facultății de Științe Economice, UPG Ploiești și manager Danube Engineering Hub.
„Reprezentanții mediului de afaceri și al celui academic și de cercetare din regiunea Rhône-Alpes au o deschidere remarcabilă pentru a dezvolta relații cu clustere și centre de inovare digitală din România. Wallachia eHub, ca centru digital pentru regiunea Sud-Muntenia, are un parteneriat strategic cu centrul digital regional Minasmart în baza căruia vom organiza evenimente comune de networking și matchmaking care să permită organizațiilor din ambele regiuni să coopereze în domenii strategice legate de tranziția verde și digitală”, a declarat prof. univ. dr. Costin Lianu, director general USH Pro Business și coordonator Wallachia eHub.
USH Pro Business
Wallachia eHub
Danube Engineering Hub