You are currently viewing Fermierii români se familiarizează cu noi practici și experimente agroecologice

Fermierii români se familiarizează cu noi practici și experimente agroecologice

În cadrul seminarului „Instrumente și modalități de măsurare prin experimente a intervențiilor agroecologice”, ce a avut loc în data de 24 mai a.c. în cadrul Agriplanta 2024 la Fundulea/Călărași au fost prezentate noi experimente și practici în agro-ecologie dezvoltate de un grup de experți internaționali în cadrul proiectului Agroecology-TRANSECT. Experimentele prezentate vizează măsurarea unor indicatori de sol, biodiversitate, sociali, economici, tehnologici, de rotație a culturilor, de reținere a carbonului în sol care vor fi măsurați experimental în cadrul clusterului Bio Danubius, unul dintre cele 11 centre de inovare selecționate în proiect. Măsurătorile vor fi canalizate numai pentru culturi de câmp certificate. În cadrul evenimentului au fost vizitate și zonele de culturi de câmp ale  Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (INCDA Fundulea), unde am avut prilejul să inițiem discuții preliminare pe protocoalele aferente acestor măsurători.

„Ne bucură interesul fermierilor și cercetătorilor pentru măsurarea acestor indicatori care au o metodologie bine documentată  de instituții de cercetare de prestigiu din Europa precum și interesul ministerului de a participa la eveniment prin dl. Viorel Morărescu, ambasadorul agriculturii ecologice în România. Vom demara în cadrul clusterului nostru aceste măsurători care au o valoare practică și care le va conferi fermierilor și cercetătorilor participanți să se afirme ca deschizători de drumuri în agroecologie. Credem ca aceste experimente vor fi un argument solid pentru noi scheme de calitate  bazate pe principiile agroecologiei” Costin Lianu, facilitator IH Bio Danubius

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului european de cercetare Agroecology-TRANSECT (ID 101060816) proiect ce are ca obiectiv general contribuția la afirmarea plenară a potențialului agroecologiei pentru agricultura europeană, prin consolidarea bazei de cunoștințe pentru fermieri, consilieri și autorități și sprijinirea factorilor de decizie prin dezvoltarea unor dovezi solide ale efectelor pozitive ale  agroecologiei în atenuarea  schimbărilor climatice.

Universitatea Spiru Haret