You are currently viewing DUC INITIATIVE – DUAL USE CLUSTER FORMATION – 8 Iulie 2019, București

DUC INITIATIVE – DUAL USE CLUSTER FORMATION – 8 Iulie 2019, București

Strategia națională de export pentru perioada 2014-2020 este un document care subliniază pentru prima dată necesitatea de a defini un sector industrial dual, care include atât componentele industriei de securitate și apărare, cât și cele civile.

Pe de o parte, este important să se creeze o platformă de colaborare între aceste domenii pentru a permite industriei de apărare să beneficieze de inovarea productivă și de furnizarea non-militară. Pe de altă parte, inovarea militară poate fi aplicabilă în sectorul civil.

De la înființarea sa în 2015, USH Pro Business a dezvoltat ecosisteme de inovare, inclusiv clustere în cele doua domenii. De aceea, USH Pro Business va organiza un seminar de dezbatere pe această temă, invitând structuri asociative de la ambele componente pentru a găsi cele mai bune soluții pentru crearea clusterului DUC – Dual Use Cluster.

SCURT ISTORIC

Sectorul de securitate și apărare reprezintă un domeniu strategic vital în contextul euro-atlantic în ceea ce privește securitatea națională, dar și un vector important al competitivității exporturilor. Acest sector înregistrează în prezent o contribuție minoră la performanța exporturilor datorită capacității reduse de adaptare a ofertei de export la cerințele piețelor internaționale. Pe lângă problemele de finanțare, pentru coordonarea ofertei de export trebuie luate în considerare și următoarele aspecte:

– complexitatea și specificitatea pieței internaționale în domeniu;

– avantajele unui integrator național pentru industrii duale;

– includerea tuturor componentelor sectorului, inclusiv civile sau duale, în oferta colectivă pentru importatorii mari.

Sectorul trebuie, de asemenea, să fie integrat în efortul național de a dezvolta inovația și de a transforma economia românească într-o economie bazată pe inovare și, de asemenea, să reconstruiască baza industrială. În acest sens, sectorul militar poate intra în efortul național de cercetare prin diseminarea cercetării aplicate din sectorul militar în sectorul non-militar.

În acest context, obiectivul central al sectorului, din perspectiva Strategiei Naționale de Export, este de a spori capacitatea de coordonare a exportului, nu numai a tehnicii militare, ci și a industriilor duale, militare și civile.

AGENDA

ü  Introducere

ü  Prezentare concept DUC – Dual Use Cluster

ü  Experiență asociativă în domeniul dual

ü  Industrie duală și geopolitică

ü  Exemple de bune practici

ü  Rolul și avantajele clusterelor

ü  Prezentarea, dezbaterea și formularea unui acord inițial de constituire

ü  Sesiune de dezbateri

TARGET

•Antreprenori / Manageri în industria de apărare;

•Antreprenori / administratori din industrii duale (ITC, textile, prelucrarea metalelor, sectorul agroalimentar, nutriție și sănătate etc.)

• Manageri de cluster;

• Agenții de dezvoltare regională.

Evenimentul va avea loc la sediul USH Pro Business din Strada Nicolae Iorga, Nr. 34-36, Sector 1, București, în data de 8 iulie 2019, începând cu ora 10:00.

Descărcați invitația

Descărcați formularul de înscriere