You are currently viewing AVANTAJELE STANDARDULUI ROMÂNESC DE AGRO-ECOLOGIE – Agricultura ecologică. Cerințe și recomandări pentru produse ecologice sustenabile -26 Mai 2022, ora 10:00, eveniment în format hibrid-

AVANTAJELE STANDARDULUI ROMÂNESC DE AGRO-ECOLOGIE – Agricultura ecologică. Cerințe și recomandări pentru produse ecologice sustenabile -26 Mai 2022, ora 10:00, eveniment în format hibrid-

La începutul acestui an, a fost aprobat și publicat primul standard român pentru agricultură ecologică: SR 13595 –Agricultură ecologică. Cerințe și recomandări pentru produse ecologice sustenabile.

Certificarea bio, organică, este doar o fațetă a sustenabilității. De la aceste certificări, agenda umană se mută progresiv spre agro-ecologie. Scopul agriculturii agro-ecologice este de a produce hrană mai curată, de a pune pe piață produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu, în deplină corelare cu conservarea şi dezvoltarea mediului și cu abordarea integrată a sănătății umane.

În acest context a apărut și necesitatea de a avea un standard român original care să specifice cerințe și recomandări pentru produse ecologice sustenabile, inclusiv documentarea și implementarea de bune practici, transparență și trasabilitate. Standardul poate fi aplicat și de operatorii în curs de certificare ecologică care vor să aplice principiile agroecologiei. Certificarea se poate face doar după obținerea certificării ecologice dar presupune și alți pași importanți pe care îi vom dezbate împreună. Standardul include o anexă normativă cu formulare și indicatori pentru înregistrarea dovezilor de îndeplinire a cerințelor, simplificând astfel activitatea de implementare și stabilind un nivel minim de dovezi necesare îndeplinirii cerințelor. Inter-Bio, ca organizație umbrelă națională pentru agricultură ecologică, membră IFOAM.EU și a rețelei europene de cercetare în agro-ecologie TP Organics, a avut o contribuție importantă la elaborarea standardului alături de Universitatea Spiru Haret, prin centrul său antreprenorial USH Pro Business.

La lansarea sa, Iuliana Chilea, Director General al Organismului Național de Standardizare (ASRO), a declarat: „Proiectul inițiat de Inter-Bio, prin intermediul Universității Spiru Haret, a fost elaborat timp de doi ani în cadrul comitetului tehnic național ASRO/CT 95 – Produse agroalimentare şi horticole şi metode de analiză și a fost publicat de ASRO la finalul lunii ianuarie a.c. Publicarea SR 13595 este o reușită și face parte din eforturile standardizării naționale de a sprijini Uniunea Europeană la realizarea obiectivelor cuprinse în Pactul Ecologic European (European Green Deal). De asemenea, este în concordanță cu Declarația de la Londra pe care comunitatea europeană de standardizare și-a asumat-o și care are drept scop elaborarea de standarde care să sprijine lupta împotriva schimbărilor climatice.”

Deși standardul SR 13595 – Agricultură ecologică. Cerințe și recomandări pentru produse ecologice sustenabile a fost deja lansat de Organismul Național de Standardizare-ASRO, drumul spre implementarea lui abia începe.

Pentru informații legate de agendă vă rugăm să vizualizați invitația .

Evenimentul va avea loc în data de 26 mai 2022, începând cu ora 10.00, în format hibrid astfel: cu prezență fizică la sediul USH Pro Business, str. Ion Ghica nr 13, etaj 2 (zona Piața Universității) și online, pe platforma GoToMeeting

Pentru confirmarea participării vă rugăm click pe Formular înregistrare . Ulterior înscrierii veți primi linkul de acces la eveniment.

Pentru informații suplimentare ne puteți contacta pe email office@ushprobusiness.ro