În cadrul dezbaterilor online la evenimentul „Interoperabilitatea din perspectiva cooperării și standardizării la nivel de unități administrativ-teritoriale locale” din data de 12 februarie 2021, autoritățile locale prezente au scos în evidență nevoia unor bune practici la nivelul UAT-urilor și grupurilor de inițiativă locală pentru a accelera transformarea digitală.
Domnul Bogdan Novac, primar al localității Breaza, recent devenită membră a centrului de inovare digitală Wallachia eHub, a propus și a sesizat importanța acestor aspecte care au fost ulterior reconfirmate de cei prezenți.
“Am propus această temă a interoperabilității la nivel de UAT-uri învecinate întrucât este important ca mai multe localități să dezvolte bune practici comune. Suntem bucuroși că facem parte din acest hub de la care așteptăm servicii care să permită descurajarea birocrației, eficiență și o legătură mai bună cu cetățenii și mediul antreprenorial local. Am adus, alături de noi, la acest eveniment și primăriile vecine cum este cea din Cornu și sperăm să devenim împreună cu alte localități din județul Prahova un grup pilot care să dezvolte bune practici”, a declarat Bogdan Novac, primar localitatea Breaza.
În cadrul evenimentului doamna Ioana Ștefan, membru al Wallachia eHub, a prezentat experiența pozitivă a grupului său în domeniul temei puse în dezbatere și și-a manifestat interesul în dezvoltarea unui proiect pilot de interoperabilitate pentru localitățile din județul Dâmbovița.
“Centrul nostru își propune să dezvolte bune practici și proiecte pilot în fiecare județ al regiunii cu atât mai mult cu cât există numeroase obstacole la nivel de autorități locale, printre care cele mai serioase sunt lipsa unor experți IT sau a unei organizări coerente care să evite adopția de soluții ad-hoc adesea incompatibile una cu alta de la diverși furnizori de servicii”, a declarat Costin Trandafir, președintele Danube Engineering Hub, entitatea de management a hub-ului.
“Discuțiile au revenit și asupra nevoii de training desprinzându-se concluzia că interoperabilitatea între UAT-uri este un subiect de training separat față de interoperabilitatea la nivelul unei localități sau organizații ceea ce determină necesitatea unei adaptări a formelor noastre de training la nevoile specifice fiecărei entități”, a declarat prof. univ. Irina Gabriela Rădulescu, coordonator Wallachia eHub și decan al Facultății de Științe Economice, UPG Ploiești.
“Suntem bucuroși că de la un eveniment la altul ni se aprofundează cunoștințele privind nevoile care urmează să le servim în cadrul centrului. Din această perspectivă, ne bucură participarea primăriilor și a consiliilor județene și aportul lor la identificarea obstacolelor și a soluțiilor atât tehnice, cât și financiare. Este evident că după această întâlnire vom implica mai mult grupurile de acțiune locală și parteneriatele dintre UAT-uri din județele regiunii pentru a dezvolta exemple de bune practici”, a declarat prof. univ. Costin Lianu, președintele Wallachia eHub și director general USH Pro Business.
USH Pro Business
Evenimente, Comunicare și Internaționalizare