You are currently viewing Smart eHub contribuie la transformarea digitală a regiunilor București-Ilfov și Sud Muntenia

Smart eHub contribuie la transformarea digitală a regiunilor București-Ilfov și Sud Muntenia

Smart eHub, cu sprijinul DIHELP Academy, a susținut în data de 6 iunie 2019, un workshop dedicat dezvoltării primului centru regional de inovare digitală din regiunile București–Ilfov și Sud Muntenia. Scopul acestui eveniment a fost de a consolida legătură dintre membrii consorțiului Smart eHub și stakeholderii din cele două regiuni menționate și, în același timp, de a avea o consultare publică cu privire la serviciile pe care consorțiul ar trebui să le ofere companiilor care au nevoie de transformare prin inovație digitală.

„Există destulă confuzie între semnificațiile termenilor de digitizare și digitalizare. Gartner, Forbes și alți lideri de opinie autorizați  sunt de acord că există cel puțin trei procese paralele, dar asta nu înseamnă că în funcție de înțelegere, un utilizator sau altul al noțiunilor să nu contribuie la menținerea confuziei prin interpretări proprii. Digitizarea desemnează procesul de transformare a informație și conținutului din analog in biți iar digitalizarea este  de fapt un proces de utilizare de către organizații a tehnologiilor informației pentru a fi mai eficiente. Cel mai amplu însă  ca întindere semantică este transformarea digitală, care presupune cele două noțiuni anterioare dar și practica social-economică globală în care  convergența  noilor tehnologii generează modele de interacțiune cu mediul, între oameni, de comunicare, de afaceri.

Smart eHub va trebui, pe de o parte, să contribuie la creșterea nivelului de pregătire digitală prin măsuri de conștientizare și educare, cât și la dezvoltarea gradului de digitalizare a societății și a firmelor prin servicii cât mai atractive și utile mediului de afaceri în special. Însă obiectivul cel mai ambițios pe care ni-l propunem este transformarea digitală a regiunilor de dezvoltare unde vom acționa” a declarat conf. universitar dr. Costin Lianu, director general USH Pro Business, prorector Universitatea Spiru Haret și membru fondator Smart E Hub.

Motivul principal pentru care acest consorțiu de inovare digitală a fost creat este acela de a oferi organizațiilor din regiunile București–Ilfov și Sud Muntenia posibilitatea de acces la un one-stop-shop unde pot să obțină soluții inovatoare digitale care să le răspundă nevoilor lor. Pentru a afla care sunt aceste nevoi specifice fiecărei industrii în regiunile menționate, coordonatorii,  USH Pro Business,  Smart Alliance Innovation Technology Cluster  & ELINCLUS Cluster împreună cu Olivier Chartier și Alexander Vigkos, mentorii din cadrul DIHELP Academy, au avut o sesiune interactivă cu membrii consorțiului, reprezentanți ai Ministerului pentru Fonduri Europene, ai Agenției pentru Dezvoltare Regională București–Ilfov și ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

„În timpul evenimentului am dezbătut principalele întrebări la care audiența dorea un răspuns: ce este un Hub de Inovare Digitală, cum am creat Smart eHub, viziunea, misiunea și, cel mai important – cum putem ajuta companiile din regiunile București–Ilfov și Sud Muntenia să devină mai profitabile prin digitalizare. Ceea ce noi credem că este cel mai important detaliu al acestui eveniment este felul în care audiența a interacționat cu noi. Feedback-ul pozitiv în mare măsură ne-a făcut să credem că acest proiect poate să fie principalul motor al digitalizării în aceste regiuni” a declarat Cosmin Măcăneață, Vicepreședinte Smart Alliance Innovation Technology Cluster și Managing Partner Omega Trust.

Am dezbătut modelul de business al Smart eHub-ului pentru a-l putea îmbunătăți și să juxtapunem conceptele necesare pentru a dezvolta un hub de inovare digitală care să acționeze ca un facilitator  pentru  organizațiile  care  sunt în căutare de a-și mări profitul. Feedback-ul pe care l-am primit a fost foarte pozitiv, sprijinind strategia pe care coordonatorii Smart eHub au ales-o. În același timp, aportul participanților a fost extrem de valoros și se va regăsi în modelul de business pe care-l vom aplica.

„Ceea ce m-a impresionat cel mai mult este numărul mare de companii private prezente dar și reprezentanții guvernului și ai agențiilor de dezvoltare regională. Consider că este un început extraordinar pentru Smart eHub și suntem impresionați de capacitatea și expertiza voastră pentru a putea livra promisiunile hub-ului”, a declarat Alexandros Vigkos, Specialist în inovație la Ecorys.

Prin colaborarea cu autoritățile publice, organizațiile profesionale și non-profit precum și cu mediul privat de afaceri, se dorește a se crea o agora a digitizării și identificarea celor mai inovatoare soluții pentru problemele stringente subliniate în ultimul Index al Economiei Digitale și Societate cu privire la gradul scăzut de digitalizare.

„Crearea Smart eHub este un pas foarte important în creșterea competitivității economice a organizațiilor din regiunile targetate. Sinergia creată de aceste trei entități separate este, de fapt, piatra de temelie pe care orice organizație din cele două regiuni pot să se transforme digital. Cred cu tărie că Smart eHub reprezintă un răspuns concret în regiunile noastre pentru a ajuta organizațiile să se alinieze la trendurile societății viitorului, a declarat Paul Svasta, Președinte ELINCLUS Cluster, profesor la Universitatea Politehnică București.

Smart eHUB intenționează să colaboreze și să lucreze împreună cu principalii actori ai societății noastre, cum ar fi: autorități publice, mediul privat de afaceri, universități, organizații non-guvernamentale, institute de cercetare și companii din domeniul IT&C pentru a găsi soluții fezabile în vederea transformării prin digitalizare, astfel încât să existe un impact relevant în economia românească. 

USH Pro Business

Evenimente, Comunicare și Internaționalizare

Str. Nicolae Iorga nr 34-36,

Sector 1, București

Tel: +40 216 500 014

E-mail : office@ushprobusiness.ro

www.ushprobusiness.ro