În contextul aniversării Zilei Internaționale a Dunării, precum și a 10 ani de la semnarea Tratatului SUERD, Fundația EUROLINK – Casa Europei prin Catedra Internațională Onorifică „Jean Bart” împreună cu USH PRO BUSINESS, Secretariatul executiv al Consiliului Consultativ SUERD, au organizat reuniunea de bilanț „Stadiul actual al aplicării Strategiei Regiunii Dunării și oportunitățile geo-economice oferite României în următorul deceniu”, în data de 28 iunie 2021.
La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor: Biroul SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Asociația „Împreună pentru România Modernă”, universități, institute de cercetare-inovare, asociații profesionale, clustere, ONG -uri, mass-media.
Prezentări și mesaje au transmis:George – Sabin Cutaș, Consilier, Biroul SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Mircea Barna, Președinte, Asociația „Împreună pentru România Modernă”, universități, institute de cercetare-inovare, agenții de consultanță, asociații profesionale și mass-media, Prof. Asoc. Sever Avram – Catedra Internațională Onorifică „Jean Bart” (CIO-SUERD), Conf.univ.dr. Costin Lianu – Coordonatorul Secretariatului Executiv al Consiliului Consultativ SUERD, Director USH Pro Business, Conf.univ.dr. Dumitru Borţun, SNSPA, Cătălin Țibuleac, Președinte, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Psiholog Drd. Gabriel BULBOACĂ.
Dezbaterea a fost una evaluativă. Au fost prezentate rezultatele de până în prezent ale aplicării SUERD, cu accent pe îndeplinirea rolului instituțiilor abilitate în acest sens și a rolului jucat de Consiliul Consultativ SUERD, precum și de membrii acestuia, în impulsionarea transpunerii în practică a obiectivelor Strategiei Dunării. Participanții, inclusiv reprezentantul MAE, au apreciat activitatea CC SUERD si a Secretariatului Executiv al acestuia, pentru eforturile depuse fără vreo finanțare publică, de a aduce mai aproape de cetățeni și de societatea civilă, Stategia SUERD.
De asemenea, au fost indicate minusurile, blocajele, nerealizările înregistrate în cei zece ani ai tratatului macroregiunii SUERD. Reprezentanții societății civile au formulat o serie de nemulțumiri legate de lipsa de comunicare a coordonatorilor ministeriali de arii prioritare cu CC SUERD, practic activitatea acestora nefiind comunicată membrilor CC SUERD. De asemenea, în prezent nu există răspuns din partea autorităților cu privire la o serie de proiecte fanion formulate de CC SUERD si nici răspunsuri concrete cu privire la modul de evaluare a relevanței în SUERD a unor proiecte eligibile prin programe operaționale.
Totodată au fost făcute propuneri de sprijinire a strategiei. Printre acestea se numără transparența instituțională, colaborare strânsă cu reprezentanții societății civile, identificarea și depășirea cauzelor blocajelor înregistrate la nivelul cadrelor mentale naționale și transnaționale, printr-o filozofie a scopului comun aplicată Strategiei Dunării și o contribuție proactivă a decidenților și a întregii societăți românești.
„În calitate de coordonator al Secretariatului Executiv al CC SUERD, ne bucurăm de aprecierile cu privire la bilanțul prezentat de noi. Deși am contribuit la o mai bună cunoastere a SUERD, credem că este nevoie de mai multă comunicare. Ziua Dunării, care ar trebui să fie un moment important pentru cultura națională, pentru toți românii, este oarecum eclipsată de un noian de evenimente mult mai puțin semnificative pentru noi. De aceea, dorim, prin Forumul Dunării să extindem în viitor, formele de comunicare cu cât mai mulți cetățeni implicati sau nu în Consiliul Consultativ SUERD” a declarat Conf. univ. dr. Costin LIANU – Coordonatorul Secretariatului Executiv al Consiliului Consultativ SUERD, Director USH Pro Business.
USH Pro Business
Evenimente, Comunicare și Internaționalizare