You are currently viewing Beneficiile standardelor agroecologice pentru fermierii culturilor de câmp din bazinul Dunării

Beneficiile standardelor agroecologice pentru fermierii culturilor de câmp din bazinul Dunării

În perioada 10-11 aprilie 2023,  la Tulcea, clusterul Bio Danubius, devenit între timp Centru european de inovare,a realizatprimele discuții de aplicare a unor standarde voluntare private, certificate pentru agroecologie, în special în domeniul culturilor de câmp. Grupul de discuții se desfășoară în cadrul proiectului Agroecology-TRANSECT, obiectivul general al acestuia  fiind acela de a sprijini realizarea obiectivelor agroecologice prin centre de inovare. Centrul de inovare selecționat în proiectul finanțat prin Comisia Europeana este Bio Danubius. Acest proiect a primit finanțare de la Uniunea Europeană prin intermediul programului Orizont Europa, în cadrul acordului de grant, și se desfășoară din septembrie 2022 până în februarie 2026.

În cadrul acestui grup de discuții condus de Bio Danubius, investigăm factorii cheie și blocajele în calea realizării unor standarde agroecologice bazate pe indicatori care să contribuie la obiectivul general de combatere a schimbărilor climatice. Discuțiile vor identifica preocupările legate de dezvoltarea schemei și sprijinul pe care fermele le-ar dori pentru a-și susține procesul decizional. 

Temele abordate în cadrul evenimentului au fost: informare privind proiectele europene în agroecologie și locul IH Bio Danubius în proiectul Agroecology-TRANSECT; prezentarea unor posibili indicatori centrați pe decarbonizare; aspecte instituționale și operaționale privind organizatorul schemei și proces; exprimări  de interes pentru dezvoltarea schemei.

„Zonele umede pretabile culturilor cerealiere de-a lungul Dunării pot deveni o prima zonă agroecologică din România. Ne-a preocupat în special să analizăm cum vom putea aplica recomandările standardului original de agroecologice SR 13595, lansat anul trecut prin aportul Inter-Bio și al Universității Spiru Haret, prin deschiderile oferite de proiectul Agroecology-TRANSECT, proiect cu implicarea unor institute și universități de prestigiu din Europa. După cum am remarcat și anterior, Standardul poate fi utilizat ca referențial pentru certificare și este aplicabil organizațiilor certificate ecologic care vor să aplice principiile agroecologiei, dar poate fi aplicat și de organizațiile în curs de certificare ecologică care vor să aplice principiile agroecologiei. Întrucât Standardul include o anexă normativă cu formulare și indicatori pentru înregistrarea dovezilor de îndeplinire a cerințelor am interacționat cu fermierii pentru a vedea care sunt indicatorii de adoptat. În fapt, ceea ce facem este un laborator viu în care căutam soluții pe perioada proiectului și după” a declarat Costin Lianu, coordonatorul proiectului, director general USH Pro Business.

USH Pro Business

Evenimente, Comunicare și Internaționalizare

www.ushprobusiness.ro