You are currently viewing AGRICULTURA ECOLOGICĂ DIN ROMÂNIA, ÎN ATENȚIA DEZBATERILOR LA BIOFACH 2023

AGRICULTURA ECOLOGICĂ DIN ROMÂNIA, ÎN ATENȚIA DEZBATERILOR LA BIOFACH 2023

La data de 14 februarie a.c., la deschiderea celui mai mare târg și sistem de conferințe din lume dedicate agriculturii organice-BIOFACH 2023, consorțiul de clustere INTER-BIO a reprezentat România în cadrul conferinței „Planurile de acțiune în domeniul agriculturii organice, perspective și sinergii, puncte de vedere și acțiuni ministeriale de sprijin”. Această conferință are loc în contextul în care planurile strategice PAC ale statelor membre CEE, inclusiv România, au fost adoptate de Comisia Europeană dar, în paralel, continuă dezbaterile pe marginea planurilor specifice dedicate exclusiv agriculturii ecologice.

În centrul dezbaterii se află perspectivele adopției accelerate a agriculturii organice și cum contribuie țările din regiune la realizarea obiectivelor ambițioase ale Planului de acțiune ecologică european.

În cadrul intervenției s-a exprimat un punct de vedere comun al clusterelor și structurilor asociative din domeniul organic din România, conform căruia țintele și inițiativele acestor planuri strategice asumate la nivel guvernamentale sunt relativ modeste ca țintă finală iar instrumentele propuse nu sunt toate  operaționale și bugetate pentru a contribui efectiv la o adopție accelerată, în condițiile unei piețe interne slab dezvoltate.

În cadrul dezbaterii au avut loc și intervenții ale autorităților publice sau structurilor asociative din Bulgaria Polonia, Serbia și Ungaria, toate punând accent pe măsuri de accelerare a adopției agriculturii în țările lor sau activități de cooperare în cercetare, promovare sau inovare.

„Mesajul nostru a fost unul constructiv. Am dori din partea guvernului un plan de acțiune în domeniul agriculturii organice mai angajant și creșterea capacității noastre de a furniza prin autorități publice, cunoștințe și consultanță necesare pentru adoptarea acestui sistem avansat de agricultură, atât pentru fermieri cât și pentru consumatori. Ca structură asociativă strâns legată de cercetare și mediul academic, am evidențiat proiectele transfrontaliere ale Universității Spiru Haret cu alte universități, pe promovarea agriculturii ecologice și a conexiunii cu agro-ecologia (Agroecology-Transect, OrganicTargets4EU), de susținere a producătorilor, prin rețeaua European Entreprise Network, și a digitalizării, prin centrul european de inovare digitală Wallachia eHub. Un exemplu pozitiv realizat în proiectul Agroecology-Transect este, spre exemplu, Centrul de Inovare Bio Danubius al producătorilor de cereale organice, care a organizat propria misiune economică în Germania în contextul târgului,” a declarat Costin Lianu, președinte  Inter-Bio, director general USH Pro Business.

USH Pro Business
Evenimente, Comunicare și Internaționalizare
www.ushprobusiness.ro

Inter-Bio
Website: https://inter-bio.ro/ro/
Email: office@inter-bio.ro