You are currently viewing Wallachia eHub și Inter-Bio au lansat primele experimente dedicate tranziției verzi și digitale

Wallachia eHub și Inter-Bio au lansat primele experimente dedicate tranziției verzi și digitale

Membrii consorțiului de inovare digitală Wallachia eHub au efectuat în județele Dâmbovița și Prahova primele experimente dedicate transformării verzi și digitale, respectiv utilizarea tehnologiilor digitale  integrate în drone pentru susținerea practicilor agroecologice.

Experimentele au fost coordonate de clusterul Danube Engineering Hub, USH Pro Business și Asociația Inter-Bio și s-au derulat în localitățile Ion Luca Caragiale și Bucov, vizând plantații ale unor ferme ecologice, precum MerryBerry și pășuni din zona Dealu Frumos. În cadrul experimentelor au fost testați anumiți parametri, precum recunoașterea timpurie prin analiză spectrală a stării de sănătate a plantelor, intervenția precisă cu biostimulatori sau apă în acele zone identificate ca afectate, tratarea cu noi tipuri de fertilizatori ai culturilor și pășunilor. La experimente au participat producători de drone sau de servicii digitale aferente testărilor cu drone (“Drone profesionale”, “Top Servicii Drone”, producători de fertilizatori și biostimulatori ecologici (“Agro Danubius Trading”, membru Inter-Bio), autorități publice (conducerea primăriei Bucov), fermieri, cercetători, ofertanți de servicii financiare.

Suntem încântați că acest model de testare înainte de a investi (test before invest) devine o practică a centrului nostru de digitalizare prin contribuția membrilor clusterului Danube Engineering Hub, care vor combina în viitor acest tip de intervenție cu soluții de engineering și soluții geospațiale”, a declarat prof. univ. Irina Rădulescu, manager cluster Danube Engineering Hub.

Vom urmări evoluțiile în aceste teste prin monitorizarea vegetației din zonele testate și vom continua experimentele noastre intenționând să dezvoltăm caravane de ofertare tehnologică dedicate dezvoltării rurale, agroecologiei și comunităților inteligente. De asemenea, vom lansa oferte de agest gen la evenimentele noastre de la Jupiter (Forum Smart Village) din iulie 2023 și Sinaia (Conferința Internațională InnopRo) din noiembrie 2023”, a declarat Costin Trandafir, manager compania Heveco și președinte Danube Engineering Hub.

Tranziția verde și digitală este un obiectiv asumat în cadrul activităților noastre către care converg mai multe proiecte europene. Pe lângă proiectul de transformare digitală Wallachia eHub, derulăm proiecte dedicate agriculturii ecologice, agroecologiei (Agroecology-Transect, Organic Target4EU, Prosme) în care principalii beneficiari sunt structurile de piață (fermieri, asociații, clustere) din domeniul producției, procesării și comercializării agroalimentare, cât și autorități publice locale. Pentru acești beneficiari, noile practici agricole implică nu doar respectarea unor noi norme de agroecologiei ci și utilizarea în acest scop a tehnologiilor digitale”, a declarat Costin Lianu, președinte Asociația Inter-Bio, director general USH Pro Business și coordonator al proiectelor europene sus-menționate.

Email: weh@spiruharet.ro

Web site: https://wallachiaehub.ro/