You are currently viewing Wallachia eHub, evanghelist al digitalizării

Wallachia eHub, evanghelist al digitalizării

Domnul Dragoș Cristian Vlad, președinte al Autorității Pentru Digitalizare a României, a salutat activitățile și prezența la Forumul Satul Inteligent 28 iunie-3 iulie 2023 a centrului de inovare digitală Wallachia eHub,  declarându-l un „evanghelist” al digitalizării, cu un rol esențial pentru transformarea digitală alături de alte EDIH uri active din România. Dânsul și-a exprimat speranța că aceste centre vor accelera procesele de acest gen din țară, reducând decalajele față de alte țări mai avansate. A pus accentul și pe aportul nostru pentru programe de creștere a competențelor digitale, reutilizarea unor seturi de date, îmbunătățirea lor,  serviciile de tip one-stop-shop, mecanisme de cloud, aplicarea și reglementarea inteligenței artificiale.

De asemenea, domnul ministru a sugerat că la edițiile viitoare să ne axăm pe soluții concrete în agricultură și dezvoltare rurală (aplicarea tehnologiilor digitale pentru trasabilitatea și dezvoltarea practicilor agroecologice).

În cadrul evenimentului, Wallachia eHub a fost prezentă activ la forum  prin coordonatorul proiectului, conf. univ. dr. Costin Lianu, director general USH Pro Business, împreună cu alți membri, precum clusterele Danube Engineering Hub, Smart Alliance și InterBio, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, firmele  de tehnologie  Heveco, Integrisoft și Beia. Au fost prezentate serviciile centrului și primele sale activități dedicate firmelor, autorităților locale și comunităților de fermieri. Au fost mai multe intervenții ale membrilor consorțiului privind diverse soluții digitale din domeniile GIS și interoperabilitate (Heveco și Integrisoft), utilizarea dronelor  și a tehnologiilor duale în agricultură (IH Bio Danubius, Bio Concept Valea Prahovei, Inter-Bio), soluții test before invest (Danube Engineering Hub). Soluțiile au atras atenția autorităților locale și au permis înregistrarea de noi beneficiari ai serviciilor centrului pe site ul www.wallachiaehub.ro, secțiunea Apel de selecție.

„Wallachia eHub este profund dedicat tranziției îngemănate, verzi și digitale, și nu este pentru prima dată când participăm la acest forum. Am fost onorați de aprecierile adresate centrului de către președintele  ADR și putem spune că implicarea noastră în dezvoltarea rurală este consistentă. Reprezentanții autorităților locale, dar și experți prezenți online au apreciat folosirea sinergiilor pe care USH Pro Business le face cu proiecte dedicate mediului rural și agriculturii în   cercetarea europeană în Horizon Europe, Clusterul 6 Schimbări climatice prin proiectele Transect și OT4EU, unde se urmărește dezvoltarea unor comunități de practică agro-ecologica în România” a subliniat dl. Costin Lianu, coordonatorul proiectului WeH.

Email: weh@spiruharet.ro

Web site: https://wallachiaehub.ro/