You are currently viewing ROMÂNIA ÎN CONTEXTUL ELABORĂRII STRATEGIEI UE PENTRU COMPETITIVITATEA INDUSTRIEI FORESTIERE – 5 iulie 2018

ROMÂNIA ÎN CONTEXTUL ELABORĂRII STRATEGIEI UE PENTRU COMPETITIVITATEA INDUSTRIEI FORESTIERE – 5 iulie 2018

USH Pro Business și Asociația Producătorilor de Mobilă din România (APMR) vă invită, în data de 5 iulie 2018, ora 10.00, la workshop-ul ”ROMÂNIA ÎN CONTEXTUL ELABORĂRII STRATEGIEI UE PENTRU COMPETITIVITATEA INDUSTRIEI FORESTIERE”.

 Lemnul este o “resursa regenerabila“ dar, numai în anumite limite pre-determinate și cu respectarea unor condiții ferme a duratei de vegetație și vârsta arborilor, condițiile normale de recoltare și existența plantelor tinere în parchetul de exploatare.

 “Tăcerea asurzitoare” în legătura cu practicile concurențiale neloiale, defrișările pe arii extinse, tăierile ilegale sunt fenomene de manifestare a corupției din domeniu.

 “Liberul acces la materii prime“ trebuie sa respecte unele practici și reglementările general acceptate pe Piața Internă Unică Europeană precum și legislația în vigoare din Statele Membre UE.

 Lipsa de transparență din domeniul contractelor de exploatare a pădurii, transferul de proprietate asupra terenurilor forestiere și implicarea politicului în procesul de defrișare creează confuzie între ceea ce este legal sau ilegal în procesul de exploatare forestieră.

Numai conceptul de dezvoltare asigurat prin ”Managementul Forestier Sustenabil”, bazat pe condiții comune, acceptate în cadrul UE poate soluționa aceste aspecte. Avem nevoie de măsuri ferme, care să reglementeze disputele dintre industrie și defrișare. Analizele trebuie bazate, nu numai pe conceptul dezvoltării ”orizontale” ci și pe cel al dezvoltării ”verticale” – în mod corelat, printr-o abordare ”holistică” a problemelor.

 Strategia UE pentru competitivitatea industriei forestiere trebuie să abordeze corelat, în egală măsură: componența forestieră; practicile și facilitățile de exploatare și prelucrare a lemnului; exporturile; tehnologia și cerințele consumatorilor; structura economiei locale; managementul forestier și de mediu; politica industrială; sistemul de reglementare și normare; cercetarea, inovarea și cele mai bune practici din fiecare componentă a sistemului.

 Pentru managementul economiei forestiere la nivel European este util sa promovăm reglementările comune, specific fiecărui sector de activitate: plantările forestiere; tăierile arborilor; producția de cherestea și material de construcții; prelucrarea superioară a lemnului; sursele de energie etc.

TEMATICĂ

  • Modalităţi de combatere a practicilor neloiale din domeniul forestier ( defrişările ilegale, transferul de proprietate asupra terenurilor, implicarea oamenilor politici)
  • Norme şi reglementări la nivel European
  • Conceptul de dezvoltare asigurat prin “Managementul Forestier Sustenabil “ şi modalităţile de soluţionare a disputelor dintre industria forestieră şi defrișările neloiale
  • Strategia UE pentru competitivitatea industriei forestiere.
  • Transferul lemnului între Statele Membre UE şi mecanismul financiar special care poate proteja interesele actorilor implicaţi
  • Accesul la pieţele globale de materii prime
  • Sustenabilitatea producţiei de cherestea
  • Modificări structurale pe piața produselor din lemn: afaceri; produse inovative; noi tehnologii
  • Noi produse și tehnologii

SUNT INVITAȚI

  • Reprezentanți ai mediului de afaceri. Operatori din sectorul industria mobilei: producători/comercianți
  • Clustere și structuri asociative de profil
  • Reprezentanţi oficiali. Autorități relevante din domeniu
  • Firme ce folosesc lemnul ca materie primă
  • Reprezentanți ai sectorul public

UNDE? CUM? CÂND?

     – Întâlnirea va avea loc la sediul USH Pro BusinessStr. Nicolae Iorga, nr. 34-36, etaj 1, sector 1, Bucureşti (fosta Ambasadă a Canadei, zona Piaţa Romană) în data de 5 Iulie 2018începând cu ora 10.00.

     – Confirmarea de participare la întâlnirea de lucru  se face la adresa de email office@ushprobusiness.ro sau la tel 021.650.00.14/ 021.794.35.18

     – Data limită de confirmare a participării: 4 Iulie 2018

– Taxa de participare la eveniment este de 25 Lei/participant. Pentru detalii privind modalitatea de plată vă rugam consultați informațiile din Formularul de înscriere.

Descarcați invitația

Descarcați formularul de înscriere