Curs ACHIZIȚII PUBLICE VERZI

Publicat 09 Noiembrie 2020

Evenimentul își propune ca prin exemplele de bune practici să ofere achizitorilor alternative viabile la prețul cel mai scăzut, criteriile verzi fiind promovate de Comisia Europeană în pregătirea și derularea achizițiilor.

Piaţa ACHIZIȚIILOR PUBLICE VERZI este dominantă, cu reguli stricte, iar procesul de achiziții este unul complex și dinamic.
Majoritatea cursurilor de până acum au tratat subiectul achizițiilor numai  prin prisma achizițiilor publice.
Fără a neglija importanța achizițiilor publice verzi cursul prezent vizează  sfera largă a acestor tipuri de operații economice, incluzând în cursul de  pregătire, domenii precum achiziții private și teme de achiziții la nivel  internațional.

TEMATICĂ

 • Istoric
 • Green deal
 • Achiziții inovative, sustenabile, circulare
 • Consultarea pieței ca parte a noii viziuni (achiziții colaborative)
 • Documentația de atribuire, proceduri
 • Întocmirea ofertei pentru o ofertă competitivă
 • Eticheta ecologică ca mijloc de diferențiere a produselor verzi
 • Competențe profesionale în achiziții
 • Impactul tranziției verzi și transformării digitale asupra modelelor de afaceri. Oportunități CDI
 • Definirea noțiunilor de standarde, sisteme de certificare și etichetări
 • SSEE la nivel european, impact pe achiziții publiceKEY NOTES SPEAKERS:

Gabriela ILIN

Are o experiență de peste 25 ani în managementul firmelor. Mediator autorizat, expert în analiza conflictelor, acreditată internațional (U.S.A.), manager de spital, doctorand al Universității de Farmacie și Medicină „Victor Babeș” din Timișoara.

A participat din anul 2015, la fiecare Forum Anual al Strategiei Uniunii Europene a Regiunii Dunării (S.U.E.R.D.), în vederea creării unui cadru de analiză/dezbatere și realizarea de proiecte aplicate S.U.E.R.D. nu numai în Regiunea de Vest a României, în general ci în mod special și în arealul medical, geografic, economic, european, un accent deosebit fiind pus pe cooperarea cu zona asiatică, China, Taiwan ca și concept al Pieței Unice.

În calitate de președinte al Clusterului Inovativ și Excelență în Sănătate, Educație, Turism și Afaceri- ROVEST – Trademark Dunărean (Cluster ROVEST), a fost Organizatorul Forumului Internațional ROVEST, în anul 2018-Primul Forum Internațional din România cu participanți și speakeri din 5 țări europene România, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Franța și S.U.A, dedicat Achizițiilor Circulare Inovative.

În colaborare cu Universitatea de Vest Timișoara, Academia Română, Academia de Advocacy și Lobby, Asociația Clusterelor din România CLUSTERO, a realizat în anul 2015, Seminarul Internațional de Formator, Facilitator SUERD cu o durată de 18 ore, la Timișoara, cu participarea extraordinară din Austria, Viena, a domnului Dr. Kurt Puchinger, Coordonatorul Ariei Prioritare 10 a S.U.E.R.D.

Costin LIANU

Prof. dr. Costin Lianu, Prorector Relații Internaționale la Universitatea Spiru Haret și director general al USH Pro Business, centru antreprenorial al universității dedicat dezvoltării unui ecosistem regional de inovație în București și alte cinci mari orașe ale României: Brașov, Craiova, Constanța, Ploiești și Câmpulung. De asemenea, este președinte al INTER-BIO, asociația profesională a ramurilor sectoriale în produsele alimentare organice.

Coordonează activități precum: transferul de cunoștințe către companiile de export și internaționalizare prin intermediul centrelor regionale de export în cadrul programului de cooperare guvernamental elvețiano-român unde este expert în centrele pentru produse ecologice, lector și coach în strategii de export; coordonarea centrului tehnologic Pro Transfer; organizarea unor centre pentru servicii de digitalizare; proiecte de cercetare aplicată pentru diverse produse; facilitator în organizarea de clustere.

Experiență îndelungată în domeniul strategiei macro regionale pentru regiunea Dunării (SUERD), care i-a adus onorabila funcție de Coordonator Național SUERD

Alin IZVORAN

Putem afirma că este un profesionist în domeniul achizițiilor private și publice, sectorial și clasice, actualmente Director Direcție Oficiul național pentru Achiziții Centralizate (O.N.A.C.) din România, având experiență și de o parte și de alta a baricadei, iar esența este dată chiar de cuvintele domniei sale: “ Îmi place maxim Marin Preda: o furnică nu poate răsturna un munte, dar îl poate muta din loc încet, bucățică cu bucățică - pentru că despre asta e vorba în ceea ce trebuie făcut, legea și condiția României implică schimbări fundamentale în gândire. Altfel este în zadar, nu vom face achiziții sustenabile/verzi, nu vom descentraliza nimic, din păcate parcă noi încă suntem (din punctul de vedere al achizițiilor) oamenii din peșteri, vrem să facem, să ieșim din peșteri dar suntem blocați (mintal) în peștera noastră “

Menționăm că generozitatea cu care își împărtășește cunoștințele indiferent dacă este vorbitor, lector sau autor de articole publicate în prestigioase reviste de specialitate naționale sau internaționale, din care exemplificăm: „Making Socially Responsible Public Procurement Work: #WeBuySocialEU, May 2020, 71 Good Practice Cases”, case no 25: Centralised procurement of office furniture for Romanian public institutions: „The objective of this public procurement procedure ist o manage the centralised acquisition of office furniture in conditions of economic efficiency and at the same time to increase the awareness of the actors involved (contracting authorities and biddrs) about the social aspect".

Ovidiu SLIMAC

Specialist, expert în achiziții publice, acreditat național și internațional, formator (de formatori), manager de responsabilitate socială. Firesc, militează pentru profesionalizarea și liberalizarea profesiei de expert achiziții publice/consilier achiziții publice încă din anul 2012.

Fost Ambasador Procurement League, U.S.A., a fost cooptat ca Ambasador „Sustainable Procurement Pledge”, de recunoscuții inițiatori Thomas Udesen, EVP & Chief Procurement Officer at Bayer și Bertrand Conquére, CPO Henkel & President Henkel Global Supply Chain B.V.

În prezent este Global Partner at Above The Standard Procurement Group, U.S.A.

În colaborare cu Universitatea Spiru Haret a realizat, în premieră națională în anul 2014, cursul post-universitar, cu o durată de 180 ore, de Formare de Specialiști Experți în Achiziții Publice. Lector la Seminarul Managementul Contractelor tip FIDIC și la disciplina Pregatirea documentațiilor, particularități și aspecte practice în domeniul achizițiilor publice, autor publicat național în Revista de Achiziții Publice, Academia și Internațional în Buyers Meeting Point, U.S.A.


Distribuie acest anunt

Newsletter