Lansarea Consorțiului de clustere INTER-BIO 31 iuile 2020, Bârnova – judetul Iași

Publicat 29 Iulie 2020

Agricultura ecologică devine din ce în ce mai populară. Politicile europene actuale includ dezvoltarea acestui sector pe lista priorităților. În ceea ce privește intenția de creștere a sectorului agriculturii ecologice din România, experiențele producătorilor și procesatorilor din domeniu indică faptul că cea mai ușoară cale de a face acest lucru ar fi prin structuri asociative. În România, cele mai multe companii producătoare sau prelucrătoare din domeniul organic sunt IMM-urile, care, din păcate, individual, nu au acces pe piețele externe și nu se pot dezvolta corespunzător. Acest aspect a determinat companiile românești din domeniu, să se organizeze în structuri asociative precum clustere.

Programul de cooperare elvețiano-român, un proiect cofinanțat printr-o subvenție din Elveția prin contribuția elvețiană la Uniunea Europeană extinsă a fost creat pentru a sprijini IMM-urile române în dezvoltarea activității lor. Prin acest program, companiile participante au putut să înțeleagă mai bine dimensiunea piețelor externe și necesitatea creării unei mărci colective pentru a fi prezente și competitive. Acest program a sprijinit participarea companiilor implicate la târguri internaționale.

Ca urmare a contribuției elvețiene, la finalizarea programului, companiile au considerat util să aibă o structură asociativă care să contribuie la dezvoltarea rezultatelor deja obținute și au decis să creeze Asociația INTER-BIO. Inter-Bio este o organizație interprofesională pentru produse agroalimentare ecologice care își propune să-și ajute membrii să creeze noi abilități, să crească competitivitatea economică, să se implice în cercetare și inovare și să beneficieze de toate parteneriatele pe care asociația le are pentru a putea accesa piețele externe

Decizia de a forma Consorțiul INTER-BIO a venit ca inițiativă a Clusterului Bio Concept Valea Prahovei, Clusterului Bio Danubius, Asociației INTER-BIO, Clusterului BioNEst, Clusterului Bio Oltenia și a Centrului antreprenorial USH Pro Business. Scopul consorțiului este de a reprezenta interesele grupurilor și organizațiilor membre în fața instituțiilor regionale, naționale și europene și a factorilor de decizie, de a desfășura acțiuni care leagă România de mișcarea globală și europeană a sectorului organic. Acesta iși propune să crească competitivitatea economică și să creeze noi competențe în rândul membrilor consorțiului.

AGENDA ÎNTÂLNIRII

30 iulie 2020
18:00 – Întâlnire informală a asociațiilor în domeniul agriculturii ecologice - Motel Bucium, Iași;

31 iulie 2020
10:00 –Întâlnire la Primăria din Bârnova;
10:30-11:15 – Deschiderea oficială a Festivalului apicol, Bârnova.
Remarci introductive din partea Asociației INTER-BIO și a Primarului din Bârnova – Bălan Mihai;
11:15-11:45 –Prezentarea clusterelor;
11:45-12:15 –Prezentarea obiectivelor consorțiului;
12:15-12:30 – Ceremonie de semnare;
12:30-13:30 – Prânz;
13:30- 16:30 – Vizită la producătorii de miere;
17:00 – Plecarea la București;

UNDE? CÂND?

  • Întâlnirea va avea loc în data de 30 și 31 iulie 2020, Bârnova, Iași
  • Pentru confirmarea participări vă rugăm să ne trimiteți mail pe adresa office@inter-bio.ro sau să ne contactați telefonic pe numărul 021.650.00.14 /021.794.35.18
  • Vă rugăm să confirmați prezența înaintea participării
  • Pentru mai multe informații, consultați www.inter-bio.ro

Distribuie acest anunt

Newsletter