ROLUL CONSILIULUI CONSULTATIV SUERD IN DEZBATEREA SOCIETĂȚII CIVILE

Publicat 23 Octombrie 2018

Având în vedere inițiativele de creare a unui Consiliu Consultativ SUERD, USH PRO Business a dezbătut acest subiect cu reprezentanții societății civile, inclusiv mediul de afaceri și mediul academic, în cadrul evenimentului ”Ședința de constituire a grupului de inițiativă pentru Consiliul Consultativ - SUERD”, eveniment ce a avut loc astăzi 23 octombrie 2018.

Dezbaterea vine în contextul în care autoritățile guvernamentale române se pregătesc să preia Președinția României la Uniunea Europeană. Cei prezenți au salutat inițiativa considerând că strategia SUERD ar trebui să fie o prioritate a României la preluarea președinției, iar crearea Consiliului Consultativ un element cheie în mecanismul național de luare a deciziilor pentru această strategie.

În cadrul dezbaterii s-a evidențiat faptul că România nu a dispus de o capacitate instituțională corespunzătoare pentru promovarea unor proiecte fanion în strategie, iar prezența la nivelul experților și grupelor de lucru în SUERD a lăsat de dorit.

Pentru a veni în întâmpinarea factorilor de decizie, care vor trebui să pună pe picioare cu întârziere un astfel de mecanism consultativ, cei prezenți au identificat un număr de 35 de inițiative pe care autoritățile ar trebui să le aibă în vedere. Acestea vizează aproape toate ariile prioritare ale strategiei, respectiv: zona transporturilor, turismului, culturii, cercetarea aplicată, competitivitatea firmelor și clusterelor, specializarea inteligentă, dezvoltarea rurală locală și regională, protecția mediului, conectarea cu strategia Carpaților, refacerea solului, dezvoltarea industrială, implicarea educației și conștientizarea, combaterea sărăciei și subdezvoltării, digitalizarea, managementul metropolitan, abordarea finanțărilor pe baza unor viziuni strategice, învățământul antreprenorial universitar, ș.a.

De asemenea, pentru a-și exercita rolul important, în opinia celor prezenți, Consiliul Consultativ ar trebui să beneficieze de o structură clară pe domenii, subdomenii și pe grupe de lucru care să reunească experți. Totodată, se așteaptă ca prin Consiliul Consultativ, membrii societății civile să primească informații despre problematica SUERD de la coordonatorii ariilor prioritare, întrucât există o lacună de informare privind activitatea acestor coordonatori și modul în care proiectele propuse vor fi gestionate la nivelul organismelor guvernamentale.

În cadrul evenimentului, domul Sever Avram, președinte executiv CLDR a făcut o prezentare privind participarea României la Forumul SUERD ce a avut loc la Sofia în perioada 18-19 octombrie 2018.

”În perioada următoare vom menține dialogul în acest grup de lucru, asigurând secretariatul lui. Sperăm că, mecanismul Consiliului Consultativ va demara în curând, iar USH Pro Business se va implica pe proiectele propuse folosind experiența noastră anterioară pe problematica SUERD. Interesul pentru acest eveniment a fost remarcabil, constatând cu plăcere că au fost prezenți atât reprezentanți ai autorităților locale, membrii ai societății civile din teritoriu precum și mediul academic, structuri asociative ale mediului de afaceri” a declarat Costin Lianu, director general USH Pro Business.


USH Pro Business

Evenimente, Comunicare și Internaționalizare

Str. Nicolae Iorga nr 34-36,

Sector 1, București

Tel: +40 216 500 014

E-mail : office@ushprobusiness.ro

www.ushprobusiness.ro

Distribuie acest anunt

Newsletter